SMART-UP DIASPORA: CONCURSUL DE PLANURI DE AFACERI CARE ÎȚI POATE ADUCE 40.000 EURO FINANȚARE DE START PENTRU AFACEREA TA!

FONDURI NERAMBURSABILE PENTRU START ÎN AFACERI

Am mai făcut un pas important pentru atingerea scopului proiectului ”SMART-UP DIASPORA” de a finanța românii din străinătate care vor să se lanseze în afaceri. Începând cu data de 28 mai 2018 se derulează primul apel al concursului de planuri de afaceri.

Asociatia Patronilor si Meseriasilor Cluj, in calitate de lider de proiect anunta in data de 27.05.2018, publicarea metodologiei de desfasurare a concursului de planuri de afaceri in cadrul proiectului Smart-Up Diaspora.

Dacă ești în diaspora poți intra și tu în competiția pentru accesarea a 40.000 euro nerambursabili pentru afacerea ta. Dacă nu ești deja înscris în proiect poți consulta condițiile de participare apăsând pe link: http://diaspora-start-up.ro/detalii-inregistrare

Dacă ai întrebări poți contacta Helpdesk-ul nostru +40-264-430148 (L-V 08.00 – 16.30) sau pe e-mail pro@apm.ro.

Primul apel lansat este unul competitiv și transparent. Termenul limită de depunere a cererilor de finanţare este 7 iulie 2018. Estimăm că în data de 10 august 2018 rezultatele finale ale apelului vor fi publicate și vom cunoaște primii antreprenori ce vor primi finanțare.

Pentru mai multe detalii privind calendarul concursului de planuri de afaceri și obținerea finanțării apăsați pe link-ul: http://diaspora-start-up.ro/detalii-finantare

CONCURSUL DE PLANURI DE AFACERE

La concurs pot participa cu planuri de afaceri atât persoane înscrise deja în grupul țintă, care au calitatea de participant sau participant – certificat (au absolvit programul), cât și alte persoane care îndeplinesc condițiile de eligibilitate.

În formularul de înscriere la concurs doar candidații care au fost deja înscriși în grupul țintă își vor menționa (bifa) în mod clar acest status. În cazul candidaților care nu sunt înscriși în grupul țintă, la momentul înscrierii pentru concurs vor contacta Helpdesk-ul proiectului, pentru a primi îndrumare privitor la condițiile de eligibilitate și înscrierea în grupul tinta.

Comisia de evaluare a planurilor de afaceri va evalua planurile de afaceri transmise în termen de persoane eligibile.

Înscrierea Participanților

Se pot înscrie la acest apel persoane care au cetațenie română, cu domiciliul sau rezidența în străinatate de cel puțin un an, cu domiciliul în regiunile mai puțin dezvoltate ale României (Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est sau Sud Muntenia) și doresc să înființeze o firmă nouă în mediul urban, non-agricolă, într-un domeniu de activitate în care dețin competențe sau abilități pe care le pot dovedi.

ATENȚIE!

Numai persoanele deja înscrise în grupul țintă care au status-ul de participanți (au beneficat de cel puțin una dintre activitățile proiectului) sau persoanele care au status-ul de participanți – certificați vor menționa acest lucru în cererea de înscriere la concurs – apel 1.

Persoanele interesate, care nu au participat la activitățile proiectului vor contacta Helpdesk-ul proiectului și vor depune un dosar cu documentele de înscriere în grupul țintă specificate pe site-ul proiectului.

Cererile de finanțare pentru accesarea fondurilor nerambursabile se vor realiza și transmite numai prin platforma on-line.

Pentru obținerea credențialelor de acces pe platforma de realizare și transmitere a cererilor de finanțare sunt necesari urmatorii pasi:
a.) Trimiteti un email catre Helpdesk-ul proiectului la adresa pro@apm.ro cu urmatoarele infromatii:
Subiect: Solicitare acces concurs - numele dvs.
Continut: Buna ziua,
Sunt inscris in grupul tinta al proiectului Smart-Up Diaspora *.
Solicit datele de acces la platforma de realizare a planului de afacere/cererii de finantare.
Numele meu este:
Data nasterii: 
CNP: 
Cu stima, 
Numele dvs.
b.) Solicitarea dvs. va fi procesata in scurt timp și veti primi din partea biroului Helpdesk un email de răspuns.
* ATENȚIE: Persoanele care nu sunt înscrise în grupul țintă, vor exclude această mențiune din cereea de înscriere la concurs. Acestea vor fi contactate de Helpdesk-ul proiectului, pentru a primi îndrumare privitor la condițiile de eligibilitate și înscrierea în grupul tinta.   

Modul de desfășurare a concursului

Activitatea va consta în realizarea cererilor de finanțare de către candidați, transmiterea și primirea dosarelor, evaluarea planurilor de afaceri, încheierea situațiilor, comunicarea rezultatelor, rezolvarea contestațiilor, afisarea rezultatelor finale, comunicarea deciziilor de acordare a subvenției către participanții declarați admisi la finanțare.

Pentru desfasurarea concursului se va forma o comisie de evaluare dintr-un număr impar de membri.

Pentru asigurarea șanselor egale, concursul este deschis atât pentru cei care au participat la programul pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale, pentru cei care participă la acest program în perioada derulării apelului 1, cât și pentru persoanele interesate, eligibile, care nu au participat până la momentul lansării apelului la activitățile proiectului. La acest apel pot participa numai persoane care îndeplinesc condițiile de eligibilitate (vezi http://diaspora-start-up.ro/detalii-inregistrare).

Administratorul schemei de minimis (APM Cluj) și partenerii acestuia se asigură în mod proactiv că toți candidații sunt informați privind metodologia de selecție și condițiile generale, suplimentare sau speciale ale selecției înainte de înscrierea în grupul țintă, respectiv că cei interesați au acces la metodologia pentru accesarea ajutoarelor de minimis, schema de minimis DIASPORA START-UP, cererea de finantare, grila de evaluare și calendarul concursului de planuri de afaceri.

Nu vor fi finanțate planuri de afaceri identice sau cu un grad foarte mare de asemanare în ceea ce priveste descrierea segmentului de piață planului de management si marketing si bugetului detaliat, exceptie făcând achizitionarea de francize; toate planurile găsite în această situație se vor descalifica.

Etapele concursului

În cadrul apelului 1, concursul se va derula în 2 etape, astfel:

Etapa I Evaluarea tehnică și financiară a cererii de finanțare;

Etapa II Stabilirea rezultatelor finale și emiterea deciziilor de finanțare.

La momentul deschiderii fiecărui apel va deveni activă opțiunea de trimitere a cererii de finanțare.

Transmiterea documentației se face on-line, în acest sens, sunt necesari următorii pasi:

a. Generarea fișierului în format .pdf

b. Tipărirea cererii, semnarea olografă de către candidat, și scanarea în format .pdf

c. Încărcarea cererii semnate în platformă, în interfața prin care se trimite cererea de finanțare și trimiterea acesteia spre evaluare.

Rezultatul concursului va consta din 2 apeluri competitive în cadrul cărora vor fi selectate pentru finanțare cel puțin 50 de cereri de finanțare. Planurile de afaceri propuse spre finanțare vor reflecta realitatea segmentului de piață vizat și vor fi fundamentate tehnic și economic, pornind de la informații verificabile în zona geografică de implementare a proiectului.

Un candidat poate participa separat la fiecare dintre cele 2 apeluri din cadrul concursului, cu același plan de afaceri, însă poate beneficia o singură dată de finanțare.

DESPRE SMART-UP DIASPORA

Proiectul POCU 89/3/7/107495 – SMART-UP DIASPORA este implementat de Asociația Patronilor și Meseriașilor din Județul Cluj (APM Cluj) în parteneriat cu Patronatul Județean al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Iaşi și Asociaţia Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România – Filiala Arad şi se desfăşoară pe o perioadă de 36 de luni.

Proiectul este cofinanţat prin Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020.

Peste 1000 de români din străinătate și-au manifestat până acum interesul de a lua parte la acest proiect.

Așteptăm pe cei din diaspora cu aspirații antreprenoriale să se alăture comunității nostre de viitori lideri de business.

DECIZII

DECIZIE DE DESCHIDERE A CONCURSULUI DE PLANURI DE AFACERI SMART-UP DIASPORA SI APROBARE A METODOLOGIEI DE DERULARE A CONCURSULUI

DECIZIE DE APROBARE A PROCEDURILOR SPECIFICE IN CADRUL CONCURSULUI DE PLANURI DE AFACERE SMART-UP DIASPORA